Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


ohjeet:pluginit

Pohdintoja pluginien asentamisesta

Weppisurffailu ilman tiettyjä selaimeen asennettuja laajennoksia voi olla perin askeettinen kokemus. Selaimia höystetään monilla laajennoksilla, joista osa on jo tietyllä tavalla vakiinnuttanut itsensä ja osa voi olla hyvinkin pientä käyttäjäryhmää koskeva mutta silti olennainen. Esimerkiksi Flash Playerin puuttuminen tekee selaimesta melko vajaavaisen työkalun lähes kaikille käyttäjille kun taas tietyn tieteenhaaran käyttämän www-pohjaisen sovelluksen vaatiman pluginin puuttuminen on tarpeellinen vain hyvin pienelle joukolle.

Tällä sivulla ei ole täysin valmiita ohjeita, ehdottomia totuuksia eikä välttämättä edes parhaita käytäntöjä weppiselainten pluginin ylläpidosta, mutta toivottavasti löydät jotain vinkkejä kuinka ”plugareiden” ylläpito onnistuu.

Internet Explorer ja ActiveX

Internet Explorerin käyttämät pluginit ovat surullisenkin kuuluisia ActiveX-laajennoksia. ActiveX-komponentit ovat käytänössä dll-kirjastoja, joiden tietostopääte on .ocx. Vanhemmissa IE:n versioissa näitä tiedostoja ajeltiin automaattisesti ja ilman käyttäjän varmistusta, joten haittakoodin levittäminen koneille oli luvattoman helppoa. Nykyään tilanne on onneksi jo aivan toinen ja IE7 sisältää työkalut laajennosten hallintaan.

ActiveX-laajennosten asentaminen

ActiveX-laajennokset asennetaan koneelle periaattteessa seuraavasti:

  1. ActiveX-tiedosto ladataan jonnekin koneen levylle
  2. ActiveX-laajennos rekisteröidään (Windowsin rekisteriin kirjoitetaan .ocx-tiedostossa määritelty registration data), jolloin IE tulee siitä tietoiseksi

Pohjimmiltaan siis melko yksinkertaista ja MSI-paketointikin onnistuu sisällyttämällä tarvittava(t) tiedosto(t) ja rekisteriarvot pakettiin.

Mozilla-selaimet ja pluginit, extensionit, yms.

Firefox muidenkin Mozilla-selainten tapaan käyttää kahta eri tyyppistä laajennosta, plugin:eita ja extension:eita.

Pluginit

Pluginit ovat peräisin Netscapen ajalta ja ovat tiedostoja, jotka asennetaan kopioimalla ne Mozilla-selaimen asennushakemiston alla olevaan plugins-nimiseen hakemistoon ja josta selain käynnistyessään osaa ottaa ne käyttöön.

Extensionit

Extensionit ovat plugineita uudempi Mozilla-ohjelmien laajennostekniikka. Extensionit toimivat tapauksesta riippuen esimerkiksi joko-tai tahi sekä-että Firefoxissa ja Thunderbirdissä. Ohjelma osaa itse huolehtia Extensionin asentamisesta ja päivittämisestä. Extensionit asentuvat käyttäjän Mozilla-selaimen profiilihakemistoon, esimerkiksi Firefoxin tapauksessa hakemistoon

%appdata%\Mozilla\Firefox\Profiles\????????.default\extensions\{Extensionin-GUID}

Myös konekohtaiset asennukset ovat mahdollisia, tällöin extensionit pitää kopioida emo-ohjelman (kuten Firefox) asennushakemiston alla olevaan extensions-nimiseen hakemistoon. MSI-paketointia varten helpointa lienee asentaa jollain joutavalla koneella extensioni ensin itselleen ja kopioimalla oman profiilin alta olennainen GUID-hakemisto talteen.

Extensionit on versioitu ja niissä on määritelty mille emo-ohjelman versiolle ne on tehty ja niiden taataan toimivan. Näin esimerkiksi selaimen päivittäminen uudempaan saattaa estää laajennosten toiminnan. Tämä voi toki olla varsin harmillista, mutta vielä harmillisempaa olisi, jos vanhentuneet laajennokset olisivat sekoittaneet selaimen ja estäneet sitä vaikkapa käynnistymästä.

XPI-tiedostot

XPI-tiedostot ovat Zip-paketoituja laajennoksen tai pluginin sisältäviä ”paketteja”, jotka Mozilla-selaimet osaavat asentaa ja tarvittaessa päivittää paketin sisällä olevien tietojen perusteella.

Käyttäjäkohtaiset ja konekohtaiset asennukset

Helpot tapaukset

Asentaako käyttäjä vai ylläpitäjä

MSI-paketointi

ohjeet/pluginit.txt · Viimeksi muutettu: 2014/11/20 13:01 (ulkoinen muokkaus)